Mediterrán INFO.hu

2022. december 04. Borbála, Barbara napja van

Lakberendezés blog

 

A felújítás értéke

A lakásberendezés minősége, szépsége, használhatósága és egyéb jellemzői egyénfüggőek, azaz mindenkinek más tetszik. Sokan esnek abba a hibába, hogy nagyon mély nyomot hagynak egy ingatlanon. Ez alatt azt értem, hogy olyan mértékű felújítást végeznek, ami hihetetlen pénzbe kerül, azonban eladáskor ebből semmit nem tudnak érvényesíteni.

Ilyen a következő eset. Beszélgettem egy tulajdonossal, aki éppen eladni szeretné - véleménye szerint nagyon extra, igényes és nívós - lakását. Ezzel még nem is lenne semmi gond, hiszen mindenki kötődik érzelmileg az általa kialakított otthonhoz, viszont ebben az esetben jóval többről volt szó. A tulaj elmondta, hogy a lakás kialakítása nem a többi lakáséhoz hasonló lett, hanem egy belsőépítész álmodta meg. A berendezés mindenhol azonos színű faanyagból készült asztalos által, és mindenhol helyszínre gyártott azonos, beépített bútorként funkcionáló tárgyak jelentek meg. A lakás egésze nem azon a helyen helyezkedik el, ahol a berendezés ilyen típusú „nívóssága” gyorsan eladhatóvá tenné a lakást, sőt éppen ellenkezőleg. A tulaj mindemellett azt is elmondta, a lakás alapnégyzetméterárát ismeri - zárójelben valóban reálisan - , de ehhez hozzáadta a berendezés értékét is, ami ebben az esetben több millió forintot, pontosítva 5 millió forintot tesz ki.
folytatás>>

Egy légtér

Az egylégterű lakáskialakítás papíron nagyon jól mutat, mert tágas, átlátható és világos. A valóságban azonban mindezt a hatást megfelelő berendezéssel kell elérnünk és erősítenünk. Hajlamosak vagyunk a tagolatlan teret is tagolni, ez nem véletlen.

Nem sokan szeretik, főleg nagyobb család esetén, ha minden egy nagy térben koncentrálódik. Például anya főz a konyhai részen, az egyik gyerek az étkezőben eszik, a másik a nappali részen játszik a tévén valamivel, mi meg éppen a dolgozósarokban próbálunk koncentrálni. Gondolhatjuk, némi fantáziával, hogy mekkora zavart és káoszt okozhat egy térben már pár személy jelenléte is. Ezt rendben tartani, átlátni sokkal keményebb feladat lehet, mint egy jól tagolt, többhelyiséges teret, bár igaz minden a szervezésen múlik.

A többfunkciós tereknél egyszerűen késztetést érzünk a terek látványbeli tagolására. Előszeretettel próbálkoznak egyesek a tér különböző funkciójú részeinek más-más színre való festésével és a burkolatok típusának való váltogatásával. Ez csak komoly szépérzék esetén lesz sikeres, mert az esetek többségében zavaros és zsúfolt hatást kelt. Sokkal letisztultabb és rendezettebb látványt nyújt, ha olyan színösszeállítást tervezünk, amely a helyiség minden funkciójához megfelelő és egységesíti a teret.
folytatás>>